SW – Waarden

Bron: https://www.wvarne.nl/zeilwedstrijden/sw-handicap-systeem/

De zomeravondwedstrijden op de woensdagavonden worden gezeild onder het SW handicap systeem.
SW is een eenvoudig handicapsysteem en maakt het voor iedereen mogelijk om mee te doen aan een clubwedstrijd, zonder een officiële meting te hebben.
Op basis van deze handicap factoren kunnen verschillende soorten zeilboten toch met elkaar worden vergeleken in een zeilwedstrijd.

Hoe werkt het

Een SW factor geeft een snelheidsindicatie van een schip ten opzichte van een schip met de factor 100.
De gezeilde tijd van een boot wordt vermenigvuldigd met 100 en gedeeld door de SW factor.
Hieruit ontstaat de gecorrigeerde tijd. Op basis van deze gecorrigeerde tijd worden de uitslagen bepaald.

Een snelle boot heeft een lage SW factor (onder de 100) en een langzamere boot heeft een hoge SW factor (hoger dan 100).
In de gecorrigeerde tijden zal een snel schip hierdoor een langere gecorrigeerde tijd hebben, een langzaam schip zal een kortere gecorrigeerde tijd krijgen t.o.v. de gezeilde tijd.

Voorbeeld

Een Dehler 36 met SW factor van 82,5 vaart tegen een Spirit 28 met SW factor van 99,5.
De Dehler zeilt de baan in 1 uur en 10 minuten en de Spirit doet over dezelfde baan 1 uur en 25 minuten.

De berekening gaat als volgt: gecorrigeerde tijd = gezeilde tijd * 100 / SW factor.

Je ziet in dit voorbeeld dat de finishtijd een kwartier uit elkaar ligt, maar dat de gecorrigeerde tijd op basis van de SW factor bijna gelijk is.
De Dehler zeilt dan wel sneller, maar wordt hierop gecorrigeerd zodat de tijden uiteindelijk met elkaar vergeleken kunnen worden.

(Einde Bron)

Hoe wordt de SW factor bepaald

Voor de Open Zeilboot Competitie van ’t Raboes maken we gebruik van de standaard lijst SW waarde per type boot. Hier starten we dit seizoen 2024 mee en zullen tussentijds 1x evalueren of de waarden gevoelsmatig kloppen. Ze zullen dus een beetje bijgesteld worden om het veld wat dicht bij elkaar te houden. In het begin is het wat aftasten, maar dat resulteert wel in een eerlijke waarde. Het zal niet zo zijn dat de langzaamste boot ineens de snelste wordt, maar wel een kans maakt in het klassement als het met de snelste boten even tegenzit. Bijvoorbeeld de snelste boot mist een boei en moet terug om te ronden. De langzaamste boot maakt dan, door de fout van de snelste boot, nog geen kans om dichterbij te komen. Met andere woorden, ook de snelste boot moet geconcentreerd en slim blijven varen. Als je eenmaal wat vaker met de handicap hebt gevaren dan weet je op den duur hoeveel minuten je op een snellere boot kan achterblijven om nog redelijk in de buurt te komen in het eindresultaat. En dat maakt het ook weer leuker.